18 Şubat 2015 Çarşamba

Barbekü Soslu Lokum Et


Malzemeler:
  • 500 gr bonfile
  • Barbekü Sos (Ben HP kullanıyorum)
  • Karabiber (Taze çekilmiş)
  • Tuz (Çekilmiş Deniz Tuzu)
  • Kekik (Taze Yaprak)
  • Zeytin yağı
  • Yanmaz İp
Pişirme Yöntemi:
  • Döküm Izgara


Öncelikle tahta üzerinde bonfile etimize çok az zeytin yağı döküyoruz, dilerseniz ay çiçek yağı da kullanabilirsiniz (hatta ısıyı daha iyi geçirir) ancak bonfile yumuşak ve çok hızlı pişen bir et olduğundan böyle bir durumu önermiyorum.

Ardından lezzetlendirme işlemine hızlıca başlayabiliriz, karabiber, kekik ve tuz ile bu işlemi tamamlıyoruz.
Tuzu bazı kişiler pişirdikten sonra koymanın daha uygun olduğunu aksi taktirde etin sertleştiğini söylüyor, açıkçası ben böyle bir şeyi tecrübe etmedim ancak çok az önce, çok az da piştikten sonra koyarsanız durumu dengelemiş olursunuz.

Sıra geldi etimizi, yanmaz ip ile resimde görülen şekilde sarıp düğümlemeye, bu işlemi yapmanız eti sıkıştırarak mühürleme işlemi ile birlikte etin suyunun içinde kalmasına yardımcı olacaktır. 

Bu işlemi de tamamladıktan sonra etimizi ip sarılı bir şekilde kızgın döküm tavamızda mühürlüyoruz, yuvarlak bir et olduğundan dolayı her tarafını mühürlemeye özen gösteriyoruz, yaklaşık 2 şer dakika her tarafını mühürlememiz yeterli olacaktır.


Mühürleme işleminin ardından tahtaya aldığımız etimizi 2-3 dakika dinlendiriyoruz. Biraz da soğumuş olan etimizi bir borcam içerisinde barbekü sos ile sıvıyoruz. (Daha önce barbekü sosun koyuluğunu çok az sıcak su ile açarsanız daha iyi olur)





Barbekü sosun yoğunluğunu nasıl seviyorsanız ona göre ayarlayabilirsiniz aksi taktirde çok tatlı bir et ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Bu işlemler bittikten sonra borcamın üstünü streç film ile kapatıp buzdolabına koyup bekletiyoruz. Zamanınıza bağlı olarak ne kadar uzun tutarsanız o kadar iyi ve aroması lezzetli olacaktır.


Daha sonra dolaptan çıkardığımız, dinlemiş mühürlü bonfilemizi yaklaşık 5 er cm
kalınlıklarda keserek küçük parçalar haline getiriyoruz. Ardından bu parçaları sevdiğiniz pişme düzeyine göre döküm tavada pişirerek servise hazır hale getirebilirsiniz. Önerim, bonfileyi az pişmiş şekilde yemektir, aksi halde bonfile eti kuruyacak ve lezzetti azalacaktır. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder